PELERINAJ LA 3 MANASTIRI
Circuit cu Vaporasul Terenuri de Sport Drumetii Pelerinaj la 3 Minastiri
.
.
.
Cu Dumnezeu inainte si in Suflet intram la Manastirea Tiganesti. Inconjurata de Lacul Maicilor, manastirea este vestita atat prin frumusetea sa, cat si prin atelierele ei de tesatorie, in care calugaritele realizeaza adevarate opere de arta. Din aceasta biserica s-a pastrat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Picturile sugestive, minunata colectie de arta bisericeasca si linistea pe care o degaja acest loc, ne fac sa intelegem de ce Manastirea Tiganesti este atat de indragita de credinciosi.
.
Leganati de apa lacului Snagov, ajungem pe insula Manastirii Snagov. Se spune ca aici s-a sfarsit in decembrie 1476 Vlad Tepes si sunt ipoteze care sustin ca trupul lui ar fi fost ingropat la intrarea in manastire. Prima atestare documentara apare in anul 1408, intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran (1386 – 1418), dar se spune ca aici exista un lacas de cult inca din vremea lui Vladislav I (1364-1379). Cercetarile arheologice au descoperit unelte si vase din epoca bronzului si din cea a fierului, monede romane si bizantine, care fac dovada unei locuiri vechi si neintrerupte pe aceasta insula. Ansamblul manastiresc era inconjurat de ziduri puternice, vegheate de un turn inalt de observare, care servea si ca clopotnita. In veacul trecut exista un pod din barne de stejar care unea insula cu tarmul, insa acesta a fost incendiat in timpul Revolutiei din 1821.Loc de temnita si de inchinaciune, astazi mai pot fi admirate pe insula doar una dintre biserici, clopotnita si vestigii ale vechilor chilii.
.
La marginea codrilor Vlasiei, pe o peninsula imprejmuita de lac este asezata Manastirea Caldarusani. Ctitorita de Matei Basarab in 1637 – 1638 pe locul unui schit de lemn pierdut in mijlocul padurii, de-a lungul timpului biserica a suferit transformari. Incendiul din 1945 a pricinuit mari distrugeri, iar in anul 1964 pe locul trapezei si paraclisului s-a ridicat o frumoasa sala cu bolti ce adaposteste colectia de obiecte religioase si o serie de icoane pictate de Nicolae Grigorescu.
Biserica are icoane vechi din anii 1739 – 1799, 10 icoane realizate de Nicolae Grigorescu intre anii 1854 – 1855 cand acesta a locuit aici, vase sfinte, vesminte, broderii, carti si manuscrise si o importanta colectie de picturi de mari dimensiuni ale lui Gheorghe Tatarescu si Sava Hentia.
.
Incarcati de cultura, istorie si spiritualitate, Turul Manastirilor a luat sfarsit! Doamne-ajuta!