SIT ARHEOLOGIC
Descrierea Locatiei Istoric si Ecologie Sit Arheologic
Prezentarea principalelor descoperiri arheologice in aria Artha Park
Plan de localizare in zona a sitului Snagov „Coada Chiot”
Cercetarile arheologice din anul 2006 au descoperit in interiorul Artha Park un sit arheologic care, de-a lungul timpului nu a fost deranjat de interventii majore.
Fragment din raportul de prezentare al descoperirii arheologice:
A. Locuirea din epoca bronzului.
Din epoca bronzului, s-au gasit fragmente erodate de la vase din lut ars, dintr-un topor din piatra slefuita, dintr-un cutit curb din gresie.
B. Asezarea din secolul III d. Hr.
Au fost interceptate si cercetate resturile a 13 complexe de locuire dintre care: patru locuinte de suprafata, un bordei, sapte gropi menajere si un cuptor de ars oale.
Locuintele de suprafata erau usor adancite in pamant. Bordeiul era fara instalatie de foc si podea amenajata artificial. Spre latura vestică, la -0,60 m era o treapta-lavita din pamant.
Fragmentele din lut ars gasite provin de la castroane, oale si vase de provizii produse în mediul local al dacilor liberi. S-au gasit si cateva fragmente de la cani si amfore romane.
Descoperirea cea mai importanta o constituie cele trei unelte din fier: o secure, un tarnacop si o sapaliga.
C. Asezarea din secolul VI d. Hr.
In toate sectiunile sapate au fost gasite 34 complexe de locuire dintre care: 15 locuinte de suprafata, 4 bordeie si 15 gropi menajere. Locuintele de suprafata sunt putin adancite in pamant. Majoritatea au avut vetre de foc scobite sub nivelul podelei si apoi lipite. Materialul arheologic descoperit in aceasta asezare consta in: fragmente de vase si fusaiole din lut ars, bucati de zgura si lupe de fier , doua ciocane, un cleste de prins, lame de cutit, dalti din fier, un lanţ ornamental din bronz.
Concluzie:
Cele 13 complexe de locuire din secolul III d. Hr. sunt marturia existentei unui catun locuit de daci liberi, probabil refugiati, aici în mijlocul codrilor Vlasiei, pentru a nu fi fost in calea evenimentelor zbuciumate legate de raporturile incordate dintre Imperiul roman si populatiile migratoare.
Din secolul VI d. Hr., cele 34 complexe de locuire arata ca aici a locuit o comunitate sateasca sedentara a carei ocupatie principala a fost practicarea mestesugului prelucrarii fierului.