SNAGOV

Asezare si Istorie    Lacul si Padurea    Manastirile    Vlad Tepes

 

Asezare si Istorie

Judetul Ilfov este situat in partea de S- SE a Romaniei si inconjoara ca un inel capitala tarii, Bucuresti.

Ilfov este cel mai mic judet al tarii (se intinde pe o suprafata de 1583 kmp), dar este pe primul loc la densitatea populatiei (188 locuitori/kmp). Judetul Ilfov cuprinde 38 de asezari rurale si un oras (Buftea).

Desfasurat in centrul Campiei Romane, judetul Ilfov este strabatut de raurile: Dambovita, Colentina, Ialomita si afluentul sau Gruiu. De asemenea, exista si frumoasele lacuri: Cernica, Caldarusani si Snagov.

Numele “Ilfov” apare pentru prima data mentionat intr-un act de donatie din 1482 scris de Domnitorul Vlad Calugarul catre Manastirea Snagov.

Cercetarile istorice au descoperit urme ale existentei umane in zona Ilfov chiar din perioada paleolitic si neolitic. Intregul tezaur arheologic este dovada ca aceasta zona a fost locuita neintrerupt de daco-romani, care mai tarziu au format Principatul Tara Romaneasca, prin unirea cnezatelor si voievodatelor (primele organizari statale) in secolele XII-XIV.

 

Comuna Snagov se gaseste in partea de nord a judetului Ilfov, la 40 de km de capitala Bucuresti. Protejata de stejarii uriasi din codrii Vlasiei, pe malul lacului lung de 16 km, de-a lungul timpului, in aceasta zona au fost multe intamplari de poveste. Amplasarea strategica in raport cu principalele centre administrative si rute comerciale, precum si protectia si microclimatul deosebit  a facut ca Snagovul sa devina loc de refugiu, de tezaur, de izolare/temnita, de odihna, refacere si relaxare.

Pe insula pe care se afla manastirea Snagov, sapaturile arheologice au scos la lumina zilei unelte si vase din epoca bronzului si din cea a fierului, morminte de incineratie, monede romane si bizantine, care demonstreaza o continuitate de viata impresionanta. Totusi, primele documente despre Snagov apartin secolului al XV-lea.

Numele “Snagov” se spune ca este de inspiratie slava, din cuvantul “sneg”care inseamna “zapada”in limba bulgara.

 

Clima in zona Snagov este temperat continentala. Temperatura maxima absoluta (40 ºC) a fost inregistrata la Snagov (20 august 1945), iar temperatura minima absoluta (-35 ºC), tot la Snagov (25 ianuarie 1942). Cantitatea medie multianuala a precipitatiilor oscileaza in jurul valorii de 500 mm.

 

In zona Snagov se gasesc numeroase obiective si atractii turistice precum si doua arii naturale protejate de interes national: Lacul Snagov si Padurea Snagov.

 

Se stie ca Snagovul este zona in care au preferat sa isi construiasca resedinte: tatal lui Vlad Tepes, Regii Romaniei, comandamentele generale militare din timpul celui de-al doilea razboi mondial, capetenii si personalitati din perioada comunista (Lucretiu Patrascanu, Mihail Sadoveanu etc.) si, evident, Nicolae Ceausescu (care a locuit aici ultimele sale 18 veri). Si din 1990, multi demnitari si lideri politici au ales Snagovul: Petre Roman, Adrian Nastase, Mugur Isarescu, Traian Basescu etc.

 

Zona Snagov si, mai ales, insula manastirii Snagov, este asociata cu nume importante din istoria Romaniei:

  • Pe vremea lui Mircea cel Batran (1386-1418) s-au realizat primele constructii, din acelasi timp provin vestitele “porti” pastrate ca vestigii de pret in Muzeul de Arta.
  • Biserica actuala de pe insula a fost reconstruita de domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521).
  • Intregul complex manastiresc a fost dezvoltat apoi sub domnia lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), care a infiintat aici si una dintre cele mai renumite tipografii ale timpului, care l-a avut in frunte pe carturarul Antim Ivireanu, cel care a tiparit prima carte in limba romana cu litere latine, “Oranduiala slujbei lui Constantin si Elena”.
  • In 1456 Vlad Tepes (1456-1462) construieste aici nu numai o inchisoare pentru tradatori si talhari, ci si un zid de aparare, un pod si un tunel de refugiu pe sub apa, tunel care mai exista si azi.
  • De numele acestui locas se leaga si amintirea trista a asasinarii postelnicului Constantin Cantacuzino. Victima a unui complot,  el isi gaseste sfarsitul in decembrie 1663 la Manastirea Snagov.
  • Dupa inabusirea revolutiei de la 1848, capii revolutiei in frunte cu Nicolae Balcescu au gasit refugiul la Manastirea Snagov.
  • Palatul Snagov,  aflat in vecinatatea  manastirii, a fost construit in anii 30de Henrieta Delavrancea-Gibory pentru printul Nicolae de Romania, fratele regelui Carol al II lea. Dupa plecarea printului, resedinta a fost folosita de politicienii si artistii vremii. In perioada comunista, Palatul Snagov a fost resedinta ocazionala pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar dupa reconstructie  a devenit locul preferat de familia Ceausescu pentru sedinte de guvern si vizite de stat.

 

Snagovul este un loc cu multa istorie dar si nume celebre de scriitori, actori si sportivi au lucrat si s-au inspirat pe malurile lacului de aici.

 

Mihail Sadoveanu:

“Snagovul este o balta straveche, cu adancimi mari, cu funduri de piatra, cu limpezimea unei ape de munte.Imi inchipui ca este un lac de natura vulcanica, format de izvoare interioare. De aceea satele din preajama trebuie sa fie asezate acolo din vechime adanca si locuitorii fiind de bastina preistorica. Sunt oameni blanzi si cuminti, ai caror ochi seamana cu umbra apei.Terminologia lor pescareasca cuprinde vocabulare proprii, care s-au format odata cu nuferii cei de demult. Apa aceea este un domeniu familiar al lor si o cunosc in toate cotloanele.”


Panait Istrati (“Domnita din Snagov”):
“Tinutul Snagovului e oaza dragostei, in aceasta campie fara sfarsit a Dunarii, in care Bucurestii se pierd ca intr-un desert. Codrul sau, scaldat, in zilele de vara, de un soare nemilos, este pretuit cu atat mai mult cu cat este stiut singuratic. Lacul sau, care acopera cateva sute de hectare, e semanat cu ostroave stufoase, ce se deseneaza serpuitor, in zare ca niste caciuli uriase, plutind in voia valurilor. Vanatul, pestele, racii sunt din belsug. O fasie lata de trestie, inalta de zece picioare, tiveste, aproape fara intrerupere, malul lacului, oferind adapost iepurilor si umbrar miilor de broaste izgonite de arsita verii. Cateva salcii plangatoare, plicticoase si iscoditoare, asemenea unui sirag de pustnici, se pleaca pe luciul apei cu o indaratnicire de adevarati duhovnici. Din loc in loc, nufarul, regele puritatii- iesit la iveala cu alaiul lui de lopatele, plesninde de seva- vegheaza cu ingamfare singuratatea lacustra.”

Alexandru Odobescu :

“… ca trei ore la Bucuresti, dincolo de satul Tancabestilor (…), deodata mi se deschide in fata un frumos si larg drum al lui Dumnezeu, serpuind printre paduri stufoase, ca un covor de iarba frageda si marunta, scaldata pe alocurea de baltile razlete ce se adunasera din apa de ploaie … “

“… dinaintea unei mari intinderi de apa tarmurita indepartare jur-imprejur de paduri dese si intunecate. La mijlocul baltii, intr-o mica insula se vedeau zidurile invechite si turlele crestate ale vechii manastiri Snagov.”