MANASTIRILE

Asezare si Istorie    Lacul si Padurea    Manastirile    Vlad Tepes

 

Manastirea Snagov este construita pe o insula, in partea nordica a lacului Snagov. Prima atestare documentara cu numele “Snagov” apare in anul 1408, intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran (1386 – 1418), dar se spune ca aici exista un lacas de cult inca din vremea lui Vladislav I (1364-1379). Cercetarile arheologice au descoperit unelte si vase din epoca bronzului si din cea a fierului, monede romane si bizantine, care fac dovada unei locuiri vechi si neintrerupte pe aceasta insula.

Ansamblul manastiresc Snagov era inconjurat de ziduri puternice pentru aparare, vegheate de un turn inalt de observare, care servea, in acelasi timp, si ca clopotnita. Fiind inconjurata de ape si paduri dese si intunecoase, insula facea evadarile dificile si foarte rare. In veacul trecut exista un pod din barne de stejar care unea insula cu tarmul, insa acesta a fost incendiat in timpul Revolutiei din 1821, nemaifiind refacut niciodata.

Biserica a fost refacuta in 1517-1521 de catre Neagoe Basarab, intr-o forma apropiata celei de astazi. Din intregul ansamblu arhitectonic de odinioara au strabatut secolele, putand fi admirate si azi doar una dintre biserici, clopotnita si vestigii ale vechilor chilii. In interiorul monumentului conservat se mai pot vedea fresce din secolul al XV-lea, precum si portretul lui Neagoe Basarab.
Dupa unii cercetatori, insusi Vlad Tepes, ucis in 1476 in Codrii Vlasiei a fost inmormantat la Snagov. Legenda spune ca dupa moarte lui, corpul decapitat a fost recuperat de calugurii manastirii si inmormantat crestineste pe ascuns din cauza noului domnitor instalat de turci, care era din familia rivala a Danestilor.

Cercetarile istorice au descoperit la intrarea in biserica un mormant care continea in sicriul sau putrezit osemintele unui barbat imbracat in straie scumpe. Oficial, nu se sutine aceasta teorie.

 

Manastirea Caldarusani este asezata in marginea codrilor Vlasiei pe o peninsula, imprejmuita de frumosul lac Caldarusani, care avea rol de aparare in vremurile tulburi. A fost ctitorita de Matei Basarab in 1637 – 1638 pe locul unui schit de lemn, pierdut in mijlocul padurii.
Dupa parerea marelui istoric Nicolae Iorga, numele Caldarusani provine de la forma terenului: pravalirea campiei in aceasta regiune, intr-o forma de caldare. Ansamblul manastiresc este compus din biserica mare si chilii asezate pe trei laturi, partea de rasarit fiind un simplu zid. De-a lungul timpului atat biserica cat si chiliile au suferit transformari. Incendiul din 1945 a pricinuit mari distrugeri, iar in anul 1964 pe locul trapezei si paraclisului s-a ridicat o frumoasa sala cu bolti ce adaposteste colectia de obiecte religioase si o serie de icoane pictate de Nicolae Grigorescu.
Manastirea are o bogata colectie de obiecte bisericesti si picturi randuite in trei sali. Are icoane vechi din anii 1739 – 1799, 10 icoane realizate de Nicolae Grigorescu intre anii 1854 – 1855 cand acesta a locuit aici, vase sfinte, vesminte, broderii si o importanta colectie de picturi de mari dimensiuni ale lui Gheorghe Tatarescu si Sava Hentia. De asemenea, biblioteca manastirii are un numar insemnat de carti si manuscrise in limbile romana, greaca, latina, italiana, franceza si germana.
Manastirea Caldarusani a indeplinit cu stralucire, in cursul istoriei sale, menirea de binecuvantat focar de cultura si spiritualitate romaneasca.

 

Manastirea Tiganesti se afla in apropierea Snagovului, spre Ploiesti. Inconjurata de un curs de apa cunoscut sub numele Lacul Maicilor, manastirea este vestita atat prin frumusetea sa, cat si prin atelierele ei de tesatorie, in care calugaritele realizeaza adevarate opere de arta.

Se spune ca asezarea monahala a fost zidita de calugari romani de la muntele Athos, cand in aceste locuri erau Codrii Vlasiei. Pomelnicul manastirii incepe cu Mihai Viteazul si Doamna Stanca, ceea ce dovedeste ca asezarea monahala exista inca din sec. al XVII-lea.

Initial, aici a fost o biserica de lemn in care ctitorii, familia Clapescu, asezasera pe altar o bucata de marmura pe care era inscriptionata data: 1752. Boierul Tiganescu a donat terenul si de aici numele “tiganesti” dat locasului respectiv.
Din aceasta biserica din lemn s-a pastrat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate.
Cele doua cladiri din incinta Manastirii, avand cerdacuri sustinute de coloane, adapostesc chiliile, staretia, trapeza si o minunata colectie de arta bisericeasca si carte veche.
Prin pictura sugestiva, realizata in culori vii, prin eleganta constructiilor din jur, prin faima atelierelor si linistea pe care o degaja, Manastirea Tiganesti ramane un loc de reculegere, deosebit de indragit de credinciosi.